tisdag 3 maj 2011

Fortsatt tips om vad man har stansar till!!!

Här kommer några exempel på hur man kan använda stansarna på ett enkelt sätt!!

Detta fina kort har Claire Curd från Docrafts gjort och hon har använt sig av en stor Scalloped rund stans samt en cirkel stans som passar i den vågiga stansen. Tittar dulite längre ner på kortet ser du även den fina bårdstansen hon använt. Den kan man vända och vrida på precis som man vill beroende på hur du vill att det ska se ut.
Denna LO har Katie Goodbear gjort för Docrafts och här har hon använt småbitar av överblivet material, som vi alla har massor av men tittar man närmare så ser ni att hon har använt en bårdstans, en fyrkantig stans och sedan valt att riva vissa av pappren för att få en härlig mix av djup i sin Layout.  Mer exempel kommer under veckan!!
Knapp-punch
Punchen har en knapp på ovansidan av punchen som du trycker på för att stansa ut ditt motiv.
Knapp-punchen kan vara den svåraste punchen att stansa ut motiv med.
Det krävs ofta stor kraft för att lyckas stansa ut motiven med ren muskelkraft, vet du om att du har problem med leder och svaga händer. Köp inte denna sort...men om du känner att du kan stå ut med lite krafttag har du många fina motiv att välja på.

Tum-punch – small

Tum-punch i liten storlekTum-punchen är en av mina personliga favoriter. Punchen har en liten hävarm baktill på punchen som du använder för att stansa ut ditt motiv.
Den är väldigt enkel att använda eftersom den har den lilla hävarm för din tumme som gör det lättare att stansa ut motiven.
Punchen lämpar sig dock inte för riktigt kraftigt papper eller kartong då pappret har en tendens att fastna eller inte stansa igenom helt.

Tum-punch – medium
Bild på tum-punchTum-punchen är en mycket enkel punch som utan problem klarar av att stansa igenom kraftigare papper.
Du får inte ont när du ska stansa ut dina motiv och du behöver inte heller ta i speciellt mycket tackvare hävarmen.
Hand-punch – large
Bild på hand-punchHand-punchen är förmodligen den enklaste punchen att stansa ut med eftersom du använder din handkraft för att stansa ut motivet.
Hand-punchen är vanlig när det gäller större motiv som ska stansas ut.

Hand-punch
En annan typ av hand-punch är formad som ett handtag. Den stansar ut framför allt små motiv. Just den här typen kommer från tillverkaren Fiskars som har flera motiv att välja bland.
Handtaget är mjukt vilket gör det behagligt om man ska stansa ut många motiv. Fiskars modell har dessutom en liten behållare för uppsamling av de utstansade motiven. Perfekt att använda som konfetti.

Kantstans

En annan typ av punch är Kantstans/bårdpunchen.
Namnet kantstans är ett inarbetat begrepp för denna typ av verktyg så därför låter jag namnet kantstans vara.
Kantstansen är precis som namnet avslöjar tänkt att stansa ut kanter med och finns i mängder av motiv. Den du ser bredvid är en sk Scalloped bård, vågig kant. Man stansar ut sitt motiv och förlänger så att allt följer i varandra genom att passa in hålen som blir, när du stansat en gång, med det mönster som du ser finns återgivet på sidan (uppepå) själva plattan i detta fall vågmönstret. Följer du det så blir hela kanten utstansad och vågig.

Hörnstans

Hörstansen är ytterligare typ av punch. Även när det gäller hörnstansen är namnet väldigt inarbetat så den får behålla sitt namn.
Den är enkel att använda och du får snabbt önskat resultat. Hörnstansen stansar ut motiv i dina hörn på t.ex. kort och album. Det ger en snygg och snabb effekt.

Pop-up punch

Pop-up punchen är en annorlunda punch eftersom den inte stansar ut något motiv utan motivet blir kvar på pappret men ska vikas upp för att få en 3D-känsla. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar